25 terv

A projektben dolgozó 25 csoport egyik legfontosabb feladata volt, hogy elkészítsenek egy-egy akciótervet a helyi  élelmiszer fogyasztási szerkezet fejlesztésére, szükség szerint átalakítására. Ehhez természetesen arra is szükség volt, hogy a fiatalok feltérképezzék a település jelenlegi fogyasztási szerkezetét, a lakosság fogyasztási szokásait, helyi kutatásokat végezzenek, az eredményeket, tapasztalatokat megbeszéljék, értékeljék. Vegyék észre a település gazdasági helyzete, és a fogyasztási mintázatok közti összefüggéseket.

A kutatási szakaszban a fiatalok feltárták azokat a helyi erőforrásokat, szaktudásokat, korábbi élelmiszer termelési hagyományokat, piaci lehetőségeket, amire támaszkodhattak a helyi tervek kidolgozása során. Beszéltek termelőkkel, fogyasztókkal, a témában érintett szakemberrel, és a begyűjtött információk, tapasztalatok, és azok értékelése alapján elkészítettek egy-egy helyi akciótervet.

Az akcióterv tartalmazza azokat a pontokat, ahol be kellene avatkozni a helyi termelési és fogyasztási szerkezet kialakítása érdekében. Meghatározzák, hogy mik az első, legfontosabb lépések. Természetesen nem minden élelmiszert kell helyben előállítani. Ennek a helyi természeti, kulturális, gazdasági adottságokhoz kell igazodnia, de azért sok olyan pontot lehetett meghatározni, amivel elmozdítható a jelenlegi szerkezettől egy helyi termelésre alapozó felé.

A folyamatot településenként egy-egy rendezvény zárta, ahol a fiatalok a település lakosságának, döntéshozóinak bemutatták a terveket, beszámoltak tapasztalataikról, ismertették a javaslataikat, ötleteiket.

Az elkészült Helyi tervek a linkekre kattintva letölthetők:

Balmazújváros
Berettyóújfalu
Debrecen
Dombrád
Hajdúböszörmény
Hajdúnánás
Hajdúszoboszló
Hajdúszovát
Jásztelek
Karcag
Kengyel
Kisvárda
Martfű
Mezőtúr
Nagyrábé
Nyíregyháza
Panyola
Pap
Püspökladány
Szolnok
Tépe
Tiszavasvári
Törökszentmiklós
Újfehértó
Záhony