Családi önellátás

Hogyan tud egy család önellátóvá válni? Először is szükség lesz kitartásra, szilárd elhatározásra. Valljuk be, az önellátóvá válás nem könnyű folyamat egy olyan társadalomban, ami sokkal inkább a túlfogyasztásra, pazarlásra rendezkedett be az ésszerű, a természettel is összhangban lévő termelés és fogyasztás helyett. A másik elengedhetetlen tényező a megfelelő szemlélet. Át kell gondolnunk eddigi szokásainkat, látnunk kell, hogy az egyének a maguk mintázataival egy nagyobb rendszer tagjai, így az egyén viselkedése hat a rendszerre.

Bővebben...

Közösségi beszerző rendszerek

A közösségi beszerző rendszerek, mint minden hasonló rendszer alapja a bizalom. A rendszer lényege, hogy a fogyasztók ismerik a termelőket, kapcsolatba léphetnek velük, adott esetben még a termelés folyamatában is bepillanthatnak. A multik személytelensége, és az ott vásárolt áruk legtöbbször ismeretlen eredete és termelési módja helyett ez igazi alternatívát jelent, és emellett nem csak az asztalunkra kerülő ételek lesznek egészségesebbek, hanem a fogyasztók a vásárlásaikkal a helyi termelőket, helyi gazdaságot erősítik.

Bővebben...

Közösség által támogatott mezőgazdaság

A közösség által támogatott mezőgazdaság azt jelenti, hogy a termelők és fogyasztók között közvetlen kapcsolat van, amelynek során a tagok az eredményeket és a kockázatokat is megosztják egymással. Ez jóval több, mint a kereskedő és fogyasztó közötti viszony. A közösségi mezőgazdaságban alapérték a bizalom, a környezetkímélő, emberléptékű gazdálkodás, a tudatosság, és a felelősségvállalás. Felelősségvállalás egymásért, a közösség tagjaiért, és a társadalomért.

Bővebben...

Közösségi vállalkozások

A közösségi vállalkozás egy szervezeti modell, aminek a lényege a következőképpen foglalható össze:
Célja a helyi társadalom megerősítése, a társadalmi és a természeti tőke összekapcsolt fejlesztésén, gazdagításán keresztül.Ezt a célt azon keresztül valósítja meg, hogy a vállalkozás hatékonyságát és a közösségi minőséget képes integrálni. Fontos jellemzője, hogy önmaga is közösségi mintát nyújt, azaz a benne dolgozók közösségként élik meg a mindennapi munkát.

Bővebben...

Közösségi gazdálkodási rendszerek

Bár ezen az oldalon igyekeztünk külön kategóriákba rendezni a különböző, közösségek által működtetett rendszereket, de a gyakorlatban nem nagyon találhatunk olyan rendszereket, amelyek "vegytisztán" egyik vagy másik kategóriába tartoznak. A közösségi gazdálkodási rendszerekre is elmondható, hogy egyfajta közösségi vállalkozás, ami civil gazdálkodásra szerveződik. Az, hogy milyen jogi formában működnek ezek a közösségek, szintén változatos lehet. Működhet informális közösségként, például amikor egy falu közössége úgy dönt, hogy együtt, egymást segítve fognak gazdálkodni, megpróbálnak önfenntartóvá válni.

Bővebben...

Made in helyben

A helyi termékek vásárlásával a helyi gazdaságot erősíted, így a különböző árucikkekre költött pénzed nem vándorol külföldre, hanem helyben marad, a helyi termelők, szolgáltatók, de végső soron a helyi lakosok megélhetését is segíti. Minél többen vásárolnak egy gazdától, vagy szolgáltatótól, annál olcsóbban tud árucikkeket előállítani, tud a fejlesztésekre költeni, munkahelyeket teremt, és nem utolsó sorban ő is többet tud vásárolni. Így a helyben maradt pénz állandó forgásban van. De mi szükséges ahhoz, hogy helyi terméket vásároljunk?

Bővebben...